'Vroeger werkten wij veel meer dan de jeugd van tegenwoordig'

06-10-2020


Het leven van een millennial... Hoe zit dat eruit? De meningen over mijn generatie lopen uiteen. Zo hoor ik vaak van collega’s terug dat iedereen uit mijn generatie op zoek is naar zelfontplooiing, part-time wil werken en beslist niet wil overwerken om de balans goed te houden. Maar of ik mijzelf en vrienden daarin herken? Dat niet… In mijn blog geef ik jullie graag een kijkje in mijn leven. Ik ben benieuwd of dit jullie bekend voorkomt.

Tijdens een gesprek met twee oudere collega’s voelde ik dat ik moest opkomen voor mijn medegeneratiegenoten. Vooral nadat de uitspraak ‘vroeger bleven wij wel om een opdracht af te maken, nu gaan medewerkers naar huis voordat de klus is geklaard’ werd gemaakt. Voel ik mij aangesproken? Nee, maar toch liet de opmerking mij niet los. Naar mijn inziens zijn er juist heel veel millennials die er klaar voor zijn om straks de oudere generaties over te nemen. Er zijn voldoende mensen die ik ken die zo ongeveer dubbele werkweken draaien en het maximale van zichzelf vragen met de daarbij behorende consequenties. Maar waar komt het vooroordeel vanuit de oudere generaties vandaan?

Natuurlijk zitten er wel degelijk verschillen tussen de generaties. Generatie Y en Z vinden genieten en afwisseling belangrijker dan Generatie X. Generatie X is gedreven en is vol passie aan het werk. De leiderschapsstijl van Generatie X kan demotiverend werken op de jongere generaties, waardoor er niet maximaal gebruik wordt gemaakt van de talenten. Echter, als een manager of leider op de juiste manier omgaat met de jongere generaties dan valt al snel op dat deze generaties juist kei hard willen werken. Generatie Y en Z zijn bijvoorbeeld minder onder de indruk van een hiërarchische leidersschapsstijl. Liever zien de jongere generaties een managementstijl die is aangepast op ieder individu.

Er hebben nog nooit zoveel verschillende generaties met elkaar op de werkvloer gestaan, dus logischerwijs zorgt dit soms voor onbegrip. Wees dus als organisatie bewust van de verschillen tussen de generaties en zet dit om in iets moois, zodat je de vruchten plukt van de verschillende ideeën en behoeften.

Volgende keer neem ik jullie weer mee in mijn wereld als Millennial. Tot dan en blijf gezond!