Het inzetten van je opleidingsbudget

06-04-2022

Opleidingsbudget

 1. Hoe beslis je welke opleiding je kiest?
  Met je opleidingsbudget kun je alle kanten op, van opleiding tot boek, van e-Learning tot virtuele training. Uit onderzoek is gebleken dat soft skills duurzamer zijn dan vakkundige kennis (referentie Springest). Voor duurzame ontwikkeling kun je dus bijvoorbeeld denken aan communicatieve vaardigheden of leiderschapsvaardigheden.
 2. Hoe weet ik of ik een opleidingsbudget heb?
  Er is altijd een optie! Een opleidingsbudget is in veel gevallen vastgelegd in jouw CAO of contract. De eerste stap is dus om je CAO te bekijken of wat er in je contract/ arbeidsvoorwaarden staat. Veel grote organisaties hebben een afdeling HRM - zij kunnen je in veel gevallen alles vertellen over de beschikbare budgetten. Kijk vervolgens welke voorwaarden je opleidingsbudget nog meer heeft. Maar denk ook eens aan regelingen vanuit de overheid, zoals het STAP-budget(Rijksoverheid 2019) dat in 2022 in werking treedt!
 3. Is je opleiding duurder dan je opleidingsbudget?
  Geen nood. Daar zijn altijd oplossingen voor. Soms mag je je opleidingsbudget opsparen of kun je een aanvullende overeenkomst tekenen. Maar denk ook hier aan het inzetten van het STAP-budget of een andere subsidie vanuit de overheid.
 4. Waar moet je op letten bij een opleidingsbudget?
  Word beter waar je goed in bent! Vind je bijvoorbeeld onderhandelen leuk en ben je er best goed in? Zorg dan dat je er echt een kei in wordt met een training Harvard Onderhandelen. Op die manier val je pas echt op, veel meer dan wanneer je getraind wordt in iets dat je toch niet zo heel leuk vindt. En natuurlijk: gebruik je opleidingsbudget ook echt! Je hebt jaarlijks een opleidingsbudget, dus vergeet het niet vóór 31 december uitgegeven te hebben.