Het STAP-budget

Als je wilt doorontwikkelen in jouw carrière, wilt omscholen of je werkzoekend bent, biedt het STAP-budget (Stimulans Arbeidsmarkt Positie) mooie mogelijkheden om met behulp van een subsidie een scholingstraject te starten. De overheid stelt de subsidie beschikbaar om werkenden en werkzoekenden te ondersteunen in het versterken van de arbeidsmarktpositie. Een sterke arbeidsmarktpositie start immers met de juiste scholing!

Het aanvragen van het STAP-budget kan vanaf 1 maart 2022 bij het UWV. Je kiest een training of opleiding, volledig naar eigen keuze, en dient een aanvraag in. Er wordt door de overheid ongeveer 200 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld voor het STAP-budget. Hiermee worden 200.000 verstrekkingen van €1.000,- toegekend, verdeeld over verschillende aanvraagtermijnen. Houd er rekening mee dat je maar één keer per aanvraagtermijn een aanvraag kan indienen.

Hoe en wat?

Wanneer kom je in aanmerking voor het STAP-budget?

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd
  • Je ontvangt geen andere publieke onderwijsfinanciering, zoals bijvoorbeeld een studiefinanciering of lerarenbeurs
  • Je hebt het huidige kalenderjaar nog niet eerder een STAP-budget toegekend gekregen
  • Jouw gekozen opleiding start ná minimaal 4 weken en uiterlijk vóór 3 maanden na de aanvraag
  • Je voert jouw scholingstraject uit bij een erkende STAP-aanbieder - dat zijn wij ;)
Pixlr bg result 7
Hoe werkt het?

Het aanvraagproces

Hoe vraag je STAP-budget aan?

1. Plaats een STAP-aanmelding

Je ontvangt €1.000 korting op al onze opleidingen en trainingen. Heb je een opleiding of training gevonden die je graag wilt volgen? Dan kun je een aanmelding plaatsen. Dit doe je door de training in je winkelmandje toe te voegen en in het bestelproces aan te geven dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget.

Zoek de training zorgvuldig uit, want je kunt je maar voor één traject met het STAP-budget aanmelden. Het is dus niet mogelijk om meerdere opleidingen of trainingen te boeken om daarmee de kansen te spreiden.

2. Dien het STAP aanmeldingsbewijs in

Je ontvangt van Kenneth Smit Direct een reserveringsbevestiging met bijgevoegd het STAP-aanmeldingsbewijs. Deze dien je, zodra de aanvraagtermijn start, zelf direct in via het UWV STAP-portaal. De eerstvolgende aanvraagtermijn start op 1 maart 2022.

Wacht niet te lang met het indienen van het STAP-aanmeldingsbewijs. Anders loop je het risico dat jouw gereserveerde opleiding niet meer ná minimaal 4 weken en vóór 3 maanden na aanvraag start, en daarmee niet meer aan de subsidie-eisen voldoet. Daarnaast wordt de subsidie toegekend middels de methode: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Het zou dus zonde zijn als je nét te laat bent.

3. Houd je mailbox in de gaten

Heb jij de subsidieaanvraag ingediend? Houd jouw mailbox goed in de gaten! Zodra de subsidie wordt toegekend, kunnen we jouw aanmelding definitief maken. Je ontvangt uiteraard een mailtje van ons met de benodigde informatie.

Heb je de subsidie helaas gemist, maar wil je de opleiding toch graag volgen? Dan kun je er uiteraard voor kiezen om de aanmelding te laten staan en de kosten zelf te financieren. Waag je liever nog een poging? Bekijk dan goed of jouw STAP-aanmeldingsbewijs nog in een volgend aanvraagtermijn ingediend kan worden, of dat er opnieuw een aanmelding geplaatst moet worden voor een nieuwe opleidingsdatum.

4. Time to learn!

Heb je het STAP-budget toegekend gekregen? Dan kan het studeren beginnen!

Houd er rekening mee dat het UWV als voorwaarde van de subsidie een succesvolle afronding van het scholingstraject verwacht. Dat wil zeggen dat:

  • Je een diploma of certificaat kunt tonen;
  • je een aanwezigheids- deelnamepercentage van ten minste 80% hebt;
  • je een examen (indien deze deel uitmaakt van het scholingstraject) ingeboekt of voltooid hebt.


Mocht er niet aan deze voorwaarden voldaan kunnen worden, loop je het risico dat het recht op de subsidie komt te vervallen. Uiteraard helpen we je naar een succesvolle afronding van het traject.

Zin om te starten? Kijk vooral bij onze opleidingen.

Onze klassikale trainingen
Slim ontwikkelen?

De Ontwikkelwijzer

Een sterke positie in de arbeidsmarkt start met de juiste opleiding. Maar waar begin je als je nog geen idee hebt waar je ambities liggen? De Ontwikkelwijzer voorziet jou van actuele informatie om het STAP-budget aan te kunnen vragen en helpt bij het kiezen van het juiste scholingstraject.

Logo Ontwikkelwijzer